Laadi alla PDF failina   Laadi alla BDOC   Prindi
Teadaannet on parandatud
Parandamise aeg: 12.03.2024 16:07
Parandaja: KASPAR ANDERSON (Kliimaministeerium).
Parandamise põhjus: Vormil oli jäänud asendamata Keskkonnaministeerium Kliimaministeeriumiga (veebilehele viidatud kohas).
Vaata eelmist versiooni
Merestrateegia osa avaliku väljapaneku teade
Avaldamise algus: 11.03.2024
Avaldamise lõpp: tähtajatu
Kliimaministeerium avaldab teadaande veeseaduse (VeeS) § 72 lõike 3 alusel.

Valminud on Eesti merestrateegia ühe osa, Eesti mereala seisundihinnangu ja sihtide eelnõu.
Valminud on Eesti mereala keskkonnaseisundi ja seda mõjutavate survetegurite, hea keskkonnaseisundi parameetrite kogumi ja ajakohastatud keskkonnasihtide eelnõud.

Vastavalt veeseaduse §72 lõikele 4 ja tulenevalt EL merestrateegia raamdirektiivi (art 8-10) nõuetest tuleb 2024.a ajakohastada Eesti merestrateegia osad: seisundihinnang, hea keskkonnaseisundi määratlus ning mereala keskkonnaalased sihid ja nendega seotud indikaatorid.

Mereala hindamisega jälgitakse edusamme Eesti merealal hea keskkonnaseisundi saavutamisel ning vajadusel korrigeeritakse keskkonnaalaseid sihte hea seisundi poole liikumise kiirendamiseks. Seisundihinnangud on antud 11 tunnuse kohta, neist kolm (bioloogiline mitmekesisus, toiduvõrgud ja merepõhja elupaigad) kirjeldavad mere ökosüsteemi olukorda ning ülejäänud inimtegevuste survet merekeskkonnale (võõrliigid, kalandus, eutrofeerumine, merepõhja häiringud, hüdrograafilised muutused, saasteained keskkonnas ja mereandides, mereprügi, veealune müra). Lisaks analüüsiti mereala mittehea seisundi sotsiaal-majanduslikke mõjusid. Seisundihinnang ja sellest tulenevad uuendatud sihid inimmõju ohjamiseks valdkondades, kus head seisundit pole seni saavutatud, on edaspidi aluseks ka Eesti merestrateegia seireprogrammi ja meetmekava uuendamisel.

Avaliku väljapaneku ajal on igaühel õigus esitada Eesti mereala seisundihinnangu ja sihtide eelnõu kohta ettepanekuid ja vastuväiteid. Esitatud ettepanekutele ja vastuväidetele vastab Eesti mereala seisundihinnangu ja sihtide koostamise korraldaja ühe kuu jooksul, arvates ettepanekute esitamise tähtaja möödumisest.
 
Eesti mereala seisundihinnangu ja sihtide eelnõuga on võimalik tutvuda ning ettepanekuid ja vastuväiteid esitada Kliimaministeeriumi veebilehel aadressil https://kliimaministeerium.ee/keskkonnakasutus/merestrateegia#i-etapp-eesti-merea või e-posti aadressil projekt.msrd@gmail.com.
 
Ettepanekute ja arvamuste esitamise tähtaeg on 19.04.2024.
 
Täiendav teave: (kontaktisik: Eda Andresmaa, e-post: eda.andresmaa@kliimaministeerium.ee, telefon: +372 6262 987).
Ärinimed
Kliimaministeerium, kehtetud ärinimed: Keskkonnaministeerium.
Kliimaministeerium
Suur-Ameerika 1, Tallinn 10122
Telefon: 626 2802
E-post: info@kliimaministeerium.ee
Teadaande avaldaja kontaktandmed:
Spetsialist KASPAR ANDERSON
Telefon: 6262990
E-post: kaspar.anderson@envir.ee
Teadaande number 2230990